Gerecycled kunststof is de basis achter het idee van de PlasticRoad-oplossingen. Plastic dat nu nog voornamelijk als afval wordt verwerkt, verbrand of gedumpt, keert als circulaire infrastructuuroplossing in een veel hoogwaardiger toepassing terug in de keten. Het vormt daarmee en duurzame oplossing binnen de infrastructuur.
CCL, de duurzame en slimme infrastructuuroplossing
Waarin onderscheidt deze circulaire weg zich?

Het gebruik van
gerecycled plastic

Een veel kleinere
CO₂-footprint
Onafhankelijke keuringsinstantie Primum en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland berekenen een CO₂-besparing tot wel 72% ten opzichte van een traditionele verharding.
–
–
–
–

Minder belastend voor omgeving en milieu
Een weg gemaakt van CCL-elementen belast het milieu en de omgeving beduidend minder doordat de traditionele fundering en zware constructie niet meer nodig zijn. De lichte circulaire infrastructuur wordt rechtstreeks op een zandbed aangelegd.

De circulaire
elementen
De CCL-productlijn is volledig circulair ontworpen en aan het einde van de levensduur vrijwel één op één in nieuwe elementen onder te brengen. Je kunt alle elementen loskoppelen en onafhankelijk van elkaar hergebruiken in nieuwe elementen.

De meest circulaire infrastructurele oplossing
Getoetst door het opstellen van een materialenpaspoort door Madaster, het GSES-systeem en een onafhankelijke circulaire audit van KIWA. We gebruiken het veelvoorkomende 10R-model van Professor dr. Jacqueline Cramer dat niveaus van circulariteit onderscheidt. Circulariteit is een speerpunt van onze eigen PlasticRoad-filosofie.
Onze filosofie
circulariteit, impact en minder emissies.
De meest duurzame wegconstructie ter wereld maken. Met die filosofie en ambitie hebben bedenkers Simon Jorritsma en Anne Koudstaal de theorie achter de oplossingen van PlasticRoad ontwikkeld. Een filosofie die tot op de dag van vandaag nog steeds de basis is voor alle ontwikkelingen binnen de onderneming.
Circulariteit, impact en minder emissie. De ambitie is om op al deze drie speerpunten zo goed mogelijk te scoren. Focus op een afzonderlijk speerpunt kan namelijk een negatief effect hebben op een ander speerpunt. Het reduceren van emissies vinden we minstens zo belangrijk als recycling, ons grondstoffen- en energiegebruik en de impact op de maatschappij. Met onder andere de Milieu Kosten Indicator (MKI), emissieberekeningen en externe audits monitoren we of de CCL-producten van PlasticRoad op alle drie thema’s positief blijven scoren.
Circulariteit
het 10R-model
De CCL-serie is volledig circulair ontworpen. Een tweede leven voor alle grondstoffen in nieuwe wegelementen, zonder afval of nieuwe grondstoffen. Circulariteit is leidend bij elke keuze in elk stadium van het proces. Uitgangspunt is om zo min mogelijk energie en grondstoffen te verbruiken. We willen zo hoog mogelijk scoren op de circulariteit volgens de prioriteitsladder en de principes van prof. dr. Jacqueline Cramer van het Utrecht Sustainability Institute. Hoe geven wij invulling aan dit model?
Door de eigen waterberging en infiltratiesysteem in de CCL-elementen spaart u graafwerkzaamheden, kolken, kolkenleidingen en huisaansluitingen (volledig) uit.*
Bespaar substantieel op materialen en transport door een zo sterk mogelijke constructie met zo min mogelijk materiaalgebruik.
Volledig vanuit de circulaire gedachte ontworpen, zijn de CCL-elementen uit gerecyclede materialen vervaardigd.
Circulaire en los te maken koppelingen maken het mogelijk om elementen op een andere locatie of in een andere toepassing te hergebruiken.
Onderhoud en reparatie kan zowel lokaal als in de fabriek plaatsvinden. De elementen zijn uitwisselbaar, alleen de formaten verschillen.
Onderhoud en reparatie kan zowel lokaal als in de fabriek plaatsvinden. De elementen zijn uitwisselbaar, alleen de formaten verschillen.
Elk onderdeel van de producten uit de CCL-serie is los te maken. Dat betekent dat elementen afzonderlijk vervangen kunnen worden, terwijl de rest van de weg intact blijft.
Uitgangspunt is om hergebruik in andere vorm te voorkomen door alle onderdelen aan het einde van de levensduur weer binnen de CCL-constructie toe te passen.
Gerecyclede afvalplastics krijgen een hoogwaardigere toepassing. De plastics blijven in de keten zonder dat de grondstof verloren gaat, of het milieu extra belast wordt.
Dit proberen we te vermijden omdat dit ten koste gaat van goede grondstoffen. We redden kunststoffen van verbranding door huishoudelijk plastic afval te gebruiken in een toepassing die 50 jaar mee kan.
*afhankelijk van de CCL-variant die u kiest
Emissies
Nul uitstoot als ambitie
CO₂, stikstof en fijnstof: alle emissies die ontstaan bij de productie, transport, verwerking en het einde van de levensduur van een CCL-element naar nul brengen. Dat is het zeer realistische doel waar we voor gaan. Op dit moment is de emissie van de CCL-oplossing al tot 72% lager dan in de traditionele bouw. De uiteindelijke ambitie: nul uitstoot bij de toepassing van de CCL-elementen en tegelijkertijd ergens anders in de keten een reductie bewerkstelligen.
Impact
Sustainable Development Goals
Wat heeft de samenleving aan de oplossingen van PlasticRoad? Hoe helpen onze CCL-producten om maatschappelijke problemen op te lossen? De impact is veelzijdig. Een tweede leven voor plastic afval, een bijdrage aan klimaatadaptieve steden en minder emissies, transport, graafwerkzaamheden en afval. De producten van PlasticRoad dragen substantieel bij aan de Sustainable Development Goals: de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.
11. Duurzame steden en gemeenschappen
Het gebruik van de lichtgewicht en duurzame elementen als infrastructuur zorgt voor minder inzet van zwaar materieel en minder transportbewegingen.
12. Verantwoorde consumptie en productie
De CCL-serie is volledig circulair. Elk onderdeel van de producten uit de CCL-serie is los te maken en volledig recyclebaar. De totale wegfundering en een deel van het zandbed zijn overbodig.
13. Klimaatactie
Met de CCL-oplossingen vermindert het in Nederland veelvoorkomende risico van verzakkingen in gebieden met een slappe bodem. Klimaatbestendig bij extreme wateroverlast en droogte door het bufferen en infiltreren van hemelwater. Directe bijdrage aan ‘Parijs’: tot 72% minder CO2.
15. Leven op het land
Gebruik van holle ruimten in de elementen zorgen voor een betere, natuurlijke waterhuishouding. Het voordeel: ook in tijden van droogte is er sprake van een meer natuurlijke en gezonde grondwaterstand.
Certificaten
Om onafhankelijk de duurzame component van ons product te laten toetsen, werken wij regelmatig samen met externe partijen binnen de bouw en infrastructuur om deze te laten valideren. Om die reden hebben wij verschillende duurzaamheidscertificaten: