Op TU Delft Campus is een intelligent stuk fietspad aangelegd dat in kaart brengt hoeveel verkeer met welke snelheid op welk moment erover heen komt. De ondergrondse sensoren in de CCL-elementen van PlasticRoad, vormen een aanvulling op de bovengrondse sensoren die al in werking zijn op de campus. De innovatieve sensoren en unieke combinatie van metingen die plaatsvindt, maken dit het meest intelligente fietspad van Nederland. Het project levert cruciale informatie op over het gedrag van weggebruikers die wordt ingezet om de bereikbaarheid van steden van de toekomst slimmer en efficiënter te organiseren. 

Van klimaatverandering tot urbanisatie, steden kennen vandaag de dag tientallen uitdagingen. Dit vraagt om oplossingen. Door de samenwerking aan te gaan in Delft proberen we vanuit verschillende invalshoeken een antwoord te geven op de diverse vraagstukken die er liggen. Een centrale rol is hierbij weggelegd voor een stuk fietspad, uitgerust met een breed scala aan sensoren. Het intelligente fietspad bestaat uit duurzaam en circulair ontworpen elementen gemaakt van gerecycled huishoudelijk plastic afval en fungeert vanwege de holle ruimte ook als tijdelijke berging voor neerslag, ideaal om steden klimaatbestendiger te maken.

Eric Kievit, Directeur PlasticRoad: ‘Wegen die ‘snappen’ hoe ze gebruikt worden, wat voor verkeer er overheen gaat, hoeveel water ze kunnen bergen en vervolgens kunnen communiceren met andere platformen, zoals verkeerslichten, openbare verlichting, dynamische bewegwijzering maar bijvoorbeeld ook onderhoudsplanning en riolering, dat is de toekomst. Deze unieke samenwerking zorgt ervoor dat een duurzame wereld met slimme steden en een efficiënt beheer van verkeersstromen, dichterbij komt. Wij zijn blij dat wij vanuit PlasticRoad een belangrijke bijdrage leveren aan dit unieke project.’

Krachten bundelen

Uniek aan dit project is hoe samen met verschillende partijen uit het bedrijfsleven, de overheid en onderzoekers wordt samengewerkt om baanbrekende innovaties te versnellen. PlasticRoad werkt in nauw contact samen met de Fieldlabs Delft on Internet of Things (Do IoT) en het Mobility Innovation Centre Delft (MICD). Samen sta je altijd sterker, om die reden heeft PlasticRoad ook de hulp ingeroepen van diverse toonaangevende bedrijven die samen met het team van PlasticRoad het project verder brengen.

Vialis ondersteunt het project met dataverwerking en integratie van asset management systemen zoals het verkeersmanagementplatform Verkeer.nu. Vervolgens is AssetInsight betrokken voor de data verwerking. Zij analyseren en interpreteren de grote hoeveelheden aan data van beide platformen wat leidt tot relevante conclusies en in de toekomst voorspellende modellen. Vervolgens realiseert het bedrijf Hyrde met het IoT-platform Ekco voor de juiste visualisatie en presentatie van de data op een gebruiksvriendelijke manier. In de productie van de elementen hebben Wavin Nederland en Smits Neuchâtel een belangrijke rol. En tot slot, als laatste schakel in de keten, heeft KWS Infra Rotterdam-Zwijndrecht correcte aanleg en installatie van de slimme CCL-elementen verzorgt.