Aan de Jan van Vuchtstraat in Rotterdam kunnen bewoners hun auto tegenwoordig op CCL300-elementen parkeren. Met PlasticRoad zijn daar tien langsparkeervakken gerealiseerd van in totaal elementen, inclusief twee elementen die uitgerust zijn met filters. Hoe die infiltratie precies werkt, is te zien in een animatie van de route die het water in de CCL300-elementen aflegt:
De gemeente Rotterdam heeft hiermee bewust gekozen voor een klimaatadaptieve oplossing en heeft een primeur bij de realisatie van deze langsparkeervakken. De CCL300-elementen zijn gemaakt van kunststof huishoudelijk afval. Omgerekend is in de tien parkeervakken in Rotterdam het equivalent van zo’n 847.000 koffiebekertjes verwerkt. De waterberging van de parkeervakken is in totaal 27.000 liter, voldoende om ook bij hevige buien hemelwater te bufferen en dit langzaam in de lokale bodem te laten infiltreren. Anton Boom, commercieel manager bij PlasticRoad: “Op deze manier zorgen we ervoor dat we regenwater houden waar het valt en teruggeven aan de bodem in de stad. Dit is goed voor het bodemleven en het omliggend groen dat daarvan profiteert.”
Een andere belangrijke reden om tot aanleg van de parkeervakken met CCL-elementen te besluiten, is het lage gewicht ervan. Zoals vele andere gemeenten in ons land heeft Rotterdam te maken met een slappe bodem, wat het risico op verzakkingen en wateroverlast vergroot.
Beheerder Arjen Oostra van de gemeente Rotterdam: “In de Jan van Vuchtstraat komen de onderdelen in parkeervakken te liggen en onderzoeken we hoe ze zich houden, hoe goed ze het water verzamelen en hoe het weer afgeven van water verloopt. Een element van PlasticRoad is licht en daarom goed bruikbaar op de slappe bodem in Rotterdam.”
De langsparkeervakken waren 15 juli 2022 gereed voor gebruik. De aanleg is verzorgd door Gebr. van Kessel Wegenbouw B.V. Tijdens de aanlegwerkzaamheden is er een filmpje gemaakt waarin directievoerder Justin van Doorne de functionaliteiten nog eens toelicht: