PlasticRoad heeft de eerste pilot in Latijns-Amerika aangelegd. Dit deden wij in samenwerking met Orbia, lokale overheidsinstanties SEMOVI (Mexico City Mobility Secretariat) en SEDEMA (Mexico City Environment Secretariat). De pilot is geïnstalleerd in het beroemde Mexicaanse Chapultapec bos (Bosque de Chapultapec).

 

Overstromingen zijn momenteel één van de meest veelvoorkomende, frequente en schadelijke uitdagingen waar stedelijke gebieden zoals Mexico-Stad last van hebben. Elk jaar valt er 600 miljoen kubieke meter regenwater in Mexico-Stad. Door klimaatverandering komen niet alleen tijdens het regenseizoen hevige regenbuien voor. Met overstromingen tot gevolg, omdat het water niet snel genoeg afgevoerd kan worden in de huidige infrastructuur. Daarnaast wordt het meeste water via de bestaande rioolsystemen afgevoerd, waardoor steden te kampen hebben met droogte. Naast watermanagement is vervuiling door plastic afval een groot wereldwijd probleem.  

 

Een oplossing voor wateroverlast

De klimaatadaptieve elementen van PlasticRoad bieden een oplossing voor Mexico-Stad. De holle ruimte van de modulaire infrastructuuroplossing wordt gebruikt om snel en tijdelijk regenwater te bergen gedurende (extreme) regenbuien. De grote bergingscapaciteit van de elementen voorkomen zodoende overstromingen. Door het regenwater vervolgens geleidelijk te infiltreren in de lokale grond zullen droge periodes minder impact hebben op het gebied. Dat resulteert in minder droogteschades.  

 

Dr. Marina Robles García, Secretary of SEDEMA vertelt: “Twee jaar terug startte het hoofd van de regering van Mexico-Stad Dr. Claudia Sheinbaum een klimaatveranderingsprogramma, inclusief de ontwikkeling van strategische projecten voor de gemeente. Eén van die initiatieven is PlasticRoad, we zijn erg blij met deze bijdrage aan de duurzame toekomst van onze stad. Dit initiatief combineert duurzame stedelijke mobiliteit met het hoogwaardig hergebruiken van plastic afval om infrastructuur van te maken. Wij geloven erin dat we samen een betere stad kunnen bouwen. Een stad met een groene toekomst.” 

 

 Een fietspad van 1000 kilo gerecyled afval

In deze derde pilot is 1000 kilo gerecycled huishoudelijk plastic afval verwerkt, evenveel als een half miljoen flesdoppen. Dankzij de langere levensduur, aanzienlijk minder transportbewegingen bij de aanleg en het gebruik van gerecycled plastic reduceert PlasticRoad de CO-uitstoot met 72% tijdens de gehele levensduur ten opzichte van traditionele wegconstructies.